Gå til hovedindholdet

Kog de frosne bær

Fødevarestyrelsen anbefaler storkøkkener og institutioner, der laver mad til børn, ældre og syge, at varmebehandle alle slags frosne bær, inden de skal spises. Bærrene skal koge (boble) et minut for at være sikker på, at virus er dræbt. Det er dog et krav, at fødevarevirksomheder skal koge frosne hindbær.

Bær kan blive forurenet ved vanding med forurenet vand, fx kloakspildevand eller hvis plukkeren har været syg med roskildesyge (norovirus) og ikke har vasket hænder, inden bærrene plukkes.

Frosne bær med norovirus, der ikke koges, kan smitte mennesker og give roskildesyge. Dette kan især være problematisk for sårbare befolkningsgrupper.

Anbefalingen gælder bær til børn, ældre og syge

Normalt er sygdomsforløbet for en infektion med roskildesyge ukompliceret og varer to til tre dage. Men infektionen kan være mere alvorlig for sårbare befolkningsgrupper som børn, ældre og syge. Der er også enkelte eksempler på dødsfald på grund af infektionen hos personer, der i forvejen var svækkede af anden sygdom.

Derfor gives anbefalingen om varmebehandling primært til disse sårbare befolkningsgrupper, der blandt andet omfatter vuggestuer, børnehaver, ældreplejen og hospitalsvæsenet.

Hvad med friske bær?

For friske bær gælder, at udsættelse for sollys eller opbevaring ved stuetemperatur svækker evnen til at give sygdom. Men det er altid en god idé at skylle friske bær og frugt med vand, inden man spiser dem. På den måde kan man fjerne virus og bakterier helt eller deltvist.

I restaurationer og cafeer

Fødevarevirksomheder som fx restaurationskøkkener anbefales at koge frosne bær, inden de bruges i fx desserter. Det er et krav i reglerne, at fødevarevirksomheder skal koge frosne hindbær. Find kravet om varmebehandling af frosne hindbær i hygiejnebekendtgørelsen på siden "Hygiejneregler" på Fødevarestyrelsens hjemmeside. 

I private hjem

Vil man være på den sikre side, kan man vælge at koge frosne bær, inden de bruges. Det er på eget ansvar, hvis man i private hjem fx tilbereder smoothies eller pynter desserten med frosne bær, der ikke har været kogt.

Hvis der er styr på hygiejnen, kan du roligt bruge bær dyrket i egen have uden særlige forholdsregler. Det gælder både friske og frosne, hjemmedyrkede bær.

MENU