Gå til hovedindholdet

Søde drikke

Hvis du vil leve sundt og undgå overvægt, er der ikke plads til sodavand hver dag. Sodavand er et nydelsesmiddel, som skal indgå i kosten på linje med fx slik, chokolade, øl og vin.

Sodavand er altså til fest, mens vand og mælk hører hverdagen til. Sagt på en anden måde, så bør vand og mælk være reglen, mens sodavand er den festlige undtagelse.  

Resultater fra kostundersøgelsen i 1995 har vist, at børn, der drikker meget sukkersødet sodavand, drikker lidt mælk og omvendt. Sodavand erstatter altså mælk i børns kost, og det er uheldigt, da ½ liter magert mælkeprodukt regnes som en del af en sund kost.

Juice i stedet for sodavand

Hvis der er en festlig anledning, eller man higer efter noget sødt at drikke, regnes juice for et sundere valg end sukkersødet sodavand eller saftevand. For selv om juice har et naturligt indhold af frugtsukker, som svarer til det i sodavand, så indeholder juice i modsætning til sodavand vitaminer og mineraler fra frugtsaften. Et glas juice tæller derfor med i regnskabet som et af de seks stykker frugt og grønt, der anbefales i '6 om dagen'-kampagnen.

Light sodavand

Light sodavand indeholder færre kalorier end almindelig sodavand. Er man overvægtig, vil det være bedre at drikke en light sodavand en gang imellem i stedet for en almindelig sodavand. Men generelt bør sodavand og light produkter kun nydes en gang imellem og ikke til hverdag. Ved at drikke disse produkter for tit vænner man sig – og ikke mindst børn – til den søde smag.

Tænder og sodavand

Du skal desuden være opmærksom på, at lightprodukter og andre sure drikke ikke er godt for tænderne. Tandemaljen kan forsvinde, selv om du børster tænder hver dag. Det kaldes erosioner og er en kemisk opløsning af tanden. Det kan ske, hvis du drikker syreholdige drikke uden for måltiderne. Med syreholdigt menes juice, sodavand – herunder lightprodukter – sportsdrikke og dansk vand med citrus, men også sur slik, visse former for medicin samt sure asier og syltede rødbeder er syreholdige.

I begyndelsen er det svært at se erosionerne selv, og de gør heller ikke ondt. Senere kan tænderne blive følsomme over for kulde og varme samt gøre ondt, når du børster dem. Erosioner har altså ikke noget at gøre med, om du børster dine tænder, det skyldes alene den kemiske opløsning af tanden.

MENU