Gå til hovedindholdet

Drikkevarer

Er du tørstig, så er drikkevand fra hanen den bedste løsning. Det feder ikke, og så er det billigt og altid nemt at få fat på.

Børn i alderen 4 til 14 år drikker ca. 1200 ml væske om dagen. Heraf er ca. 300 ml vand. Voksne (15-75 år) drikker ca. 2400 ml væske om dagen, hvor af ca. 1/3 er vand.

Sodavand og saft – maks. 1/2 liter om ugen

Sodavand og saft er som udgangspunkt vand, sukker og tilsætningsstoffer. Børn i alderen 4 til 14 år drikker i gennemsnit 230 ml sodavand og saft hver dag. Det svarer til 23 gram sukker eller 11 sukkerknalder om dagen.

Voksne (15-75 år) har et mere mådeholdent saft- og sodavandsforbrug på ca. 150 ml, men vi lader vores børn drikke løs. Sodavand hører ikke hjemme i hverdagskosten, men kan sagtens tilbydes ved festlige lejligheder.

Sodavanden har fået vokseværk

For 15 år siden var en standard sodavandsflaske på 250 ml – nu er det normalt for både børn og voksne at købe en dobbelt så stor sodavand i form af en 500 ml plasticflaske. Så man drikker ofte en halv liter, hvor man før ville have nøjedes med en kvart liter.

Mager mælk

De fedtfattige mælkeprodukter som kærne-, skummet- eller minimælk kan også bruges til at slukke tørsten. I en sund kost bidrager mælkeprodukter med gode næringsstoffer, blandt andet de fleste vitaminer og mineraler som calcium, B2, B12, fosfor og jod. Mælkeprodukter er en vigtig kilde til calcium i danskernes kost, og med et dagligt indtag på ca. ½ liter mælkeprodukt får man lettere dækket sit behov for calcium.

Spiser man sundt og efter kostrådene, vil man dog kunne nøjes med ca. 250 ml. For børn over 1 år er ½ liter mælkeprodukt, dvs. drikkemælk og surmælksprodukt, en passende mængde, så der også er appetit til anden mad.

Det er ikke nødvendigt, at det lille barn får præcis ½ liter liter mælkeprodukt om dagen, men med minimum 350 ml – svarende til 3½ dl – lever kosten lettere op til anbefalingerne.

Et moderat indtag i størrelsesordenen ¼- ½ liter mælkeprodukt er optimalt i forhold til at forebygge sygdomme.

Kaffe og te

Både kaffe og te kan anvendes til at slukke tørsten, men de indeholder koffein, og man bør derfor ikke drikke for meget.

MENU