Gå til hovedindholdet

Slankekostprodukter

Hvis du gerne vil tabe dig, kan du trygt lade særlige slankekostprodukter indgå i din slankekur. Du bør dog nøje følge producentens anvisninger for brugen af disse produkter.

Lovgivningen sikrer, at slankekostprodukterne er egnede til formålet, og at produkternes indhold af essentielle næringsstoffer er tilstrækkeligt.

Der findes flere forskellige typer af slankekostprodukter.

Kosterstatninger skal erstatte hele den daglige kost og sælges under varebetegnelserne ”kosterstatning til vægtkontrol” eller Very Low Calorie Diet (VLCD) produkter.

Måltidserstatninger kan spises i stedet for et eller flere af dagens hovedmåltider og sælges under varebetegnelsen ”måltidserstatning til vægtkontrol”. Produkterne sælges enten som barer, drikkeklare produkter eller pulvere, der skal blandes med væske.

Hvordan virker produkterne?

Produkterne virker slankende, fordi du indtager færre kalorier end normalt, hvis du bruger dem efter anvisningen. Når kroppen får færre kalorier end den normalt forbrænder på en dag, vil den i stedet få sin energi fra reserverne i fedtdepoterne. Det betyder, at depoterne bliver mindre, og du taber dig.

Hvis du vælger en måltidserstatning, er det vigtigt, at du ved de øvrige måltider følger rådene om at spise sundt og varieret. Muligheden for et succesfuldt og vedholdende vægttab øges i øvrigt, hvis man dagligt dyrker motion. Det anbefales, at man er fysisk aktiv mindst 30 minutter om dagen.

Tager jeg på igen, når jeg stopper med at spise slankekostprodukter?

Mange, der har tabt sig ved hjælp af slankekostprodukter, tager på igen, når de stopper med at tage dem og vender tilbage til deres sædvanlige kost. Hvis man vil holde vægten, er det vigtigt at have sunde kost- og motionsvaner, efter man er stoppet med produkterne. Fødevarestyrelsen anbefaler, at man spiser efter kostrådene.

Hvem kan bruge produkterne, og i hvor lang tid?

Kosterstatninger til vægtkontrol og VLCD-produkter bør kun indtages i en kortere periode på maksimalt tre uger uden lægekontrol. Produkterne bør desuden ikke anvendes af gravide, ammende, børn, unge og ældre.

MENU