Gå til hovedindholdet

Nyheder om kosttilskud

Her kan du finde artikler og nyheder om kosttilskud, der er skrevet til altomkost.dk og fødevarestyrelsen.dk.

Tænk dig om, inden du spiser slankekosttilskud med ekstrakt af grøn te

Hvis man gerne vil tabe sig, kan man omlægge sin kost eller motionere mere. Nogle virksomheder markedsfører en "nemmere løsning" til forbrugerne ved at tilbyde kosttilskud med ekstrakter af grøn te. Produkterne forhandles både i fysiske butikker og på internettet.
Fødevarestyrelsen opfordrer derfor forbrugerne til at være forsigtige eller ekstra opmærksomme, hvis man overvejer at tage slankekosttilskud med ekstrakter fra grøn te. Man skal f.eks. være særligt varsom med at indtage produkterne på tom mave, eller hvis man indtager lægemidler, som kan påvirke leveren.
Grøn te indeholder catheciner, herunder epigallocathecingallat (EGCG), som mistænkes for at kunne påvirke leveren negativt.  I nogle tilfælde er ekstrakterne med grøn te, som anvendes i kosttilskud, fremstillet på en sådan måde, at de kan indeholde store mængder af EGCG eller andre catechiner, som langt overstiger indholdet i grøn te som drik.

15. juni 2015

Sådan skal du opbevare børnevitaminpiller

Hvis du har små børn i huset, er det vigtigt, at du altid opbevarer dine og dine børns vitaminpiller og andre kosttilskud uden for børnenes rækkevidde. Kosttilskuddene kan fx gemmes væk i et aflåst skab eller placeres så højt, at børnene ikke kan få fat i dem.

12. februar 2014
Læs artiklen: Sådan skal du opbevare børnevitaminpiller

Samarbejde med lægerne om kosttilskud

Fødevarestyrelsen åbner mulighed for, at læger og andet sundhedspersonale kan indberette patientbivirkninger fra kosttilskud.

19. december 2013
Læs artiklen: Samarbejde med lægerne om kosttilskud

Ingen sundhedsmæssig risiko ved fiskeolier

Danmarks Tekniske Universitet (DTU) har for Fødevarestyrelsen set nærmere på den sundhedsmæssige værdi af fiskeolier. DTU Fødevareinstituttet har vurderet, at der ikke er en sundhedsmæssig risiko ved fiskeolier, der overholder branchens egen internationale standard for harskning af olier.

21. december 2012

Vitaminer og mineraler – Hvad må virksomhederne sige?

EU har netop godkendt en lang række såkaldte sundhedsanprisninger – ordrette formuleringer der konkret beskriver, hvilken sundhedseffekter fødevarer eller kosttilskud må smykke sig med, hvis de eksempelvis indeholder vitaminer eller mineraler.

1. juni 2012

Fødevarestyrelsen skruer både op og ned for vitaminerne

Fødevarestyrelsen er i færd med at ændre grænserne for, hvor mange vitaminer og mineraler der må være i kosttilskud. Det gælder også multivitaminpiller til både børn og voksne. Det sker blandt andet fordi, der er kommet nye tal over forbrugernes kostvaner.

20. april 2012

Tag trygt en vitaminpille

Ingen sundhedsrisiko ved den daglige multivitaminpille. Der er ikke påvist nogen sundhedsrisiko ved at tage en daglig multivitaminpille til morgenmaden. Det konkluderer Fødevarestyrelsen efter at DTU Fødevareinstituttet har gennemgået et nyt studie fra forskere på blandt andet Rigshospitalet, der pegede på at indtag af A-vitamin, E-vitamin og beta-caroten er forbundet med en vis overdødelighed.

19. april 2012

Ingen fare ved multivitaminpillen

Er den daglige vitaminpille farlig? Sådan spørger mange forbrugere i disse dage Fødevarestyrelsen på baggrund af en meget omtalt undersøgelse fra Rigshospitalet af en mulig sammenhæng mellem indtag af A-vitamin, E-vitamin, Beta-caroten og øget dødelighed.

23. marts 2012

Europa-Kommissionen forbyder Ephedra-urt i fødevarer, og bark af johimbe placeres på fælleskabsovervågningen

Ephedra-urt og præparater heraf, der stammer fra Ephedra-arter, er blevet forbudt at anvende i fødevarer og kosttilskud i EU, efter at den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) har vurderet, at anvendelsen af disse udgør en betydelig fare for folkesundheden. 

Bark af planten johimbe og præparater heraf har muligvis skadelige virkninger for sundheden. Da Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) vurderer, at det videnskabelige grundlag er usikkert, er stoffet blevet placeret under fælleskabsovervågning. Dette betyder, at Europa-Kommissionen inden for 4 år skal afgøre, om johimbe fortsat kan anvendes, eller om johimbe skal forbydes, eller om anvendelsen kun må ske indenfor fastsatte betingelser.

Sikkerheden af anvendelsen af Ephedra-urt og bark af johimbe i fødevarer er tidligere blevet vurderet som uacceptabel af DTU Fødevareinstituttet, og Fødevarestyrelsen har ikke kendskab til produkter indeholdende hverken Ephedra-urt eller bark af johimbe på det danske marked. Fødevarestyrelsen opfordrer dog borgere til at være opmærksomme ved bestilling af kosttilskud fra udenlandske internetsider.  

20. juli 2015

MENU