Gå til hovedindholdet

Kosttilskud til børn

Det kan være farligt at give børn såvel som voksne for høje doser eller meget høje enkeltdoser af vitaminer eller mineraler.

Overdosis af vitaminer og mineraler

Hvis du har små børn i huset, er det vigtigt, at du altid opbevarer dine vitaminpiller og andre kosttilskud uden for børnenes rækkevidde. Kosttilskuddene kan fx gemmes væk i et aflåst skab eller placeres højt, så børnene ikke kan få fat i dem.

Mange af de vitaminpiller, som markedsføres til børn, er tilsat frugtsmag. En enkelt vitaminpille om dagen er ikke farlig, men indtag af mange piller på én gang kan føre til forgiftning. Det er særligt jernindholdet i vitaminpillerne, der i større doser kan være giftigt.

Hvis du har mistanke om, at dit barn er blevet forgiftet, kan du døgnet rundt ringe til Giftlinjen på 82 12 12 12. Her kan du få professionel vejledning af læger og sygeplejersker.

Vitaminpiller

Når du skal beslutte, hvilken vitaminpille du skal vælge til dit barn, er det en god idé at se på indholdet af vitaminer og mineraler på bagsiden af produktet.

Børnevitamin- og mineralpiller indeholder typisk 100 % af det anbefalede daglige tilskud (RI) af vitaminer og mineraler for børn mellem 1 til 10 år. Visse produkter indeholder dog langt højere niveauer end de 100 % RI, og nogle steder bliver der anbefalet meget høje doser af vitaminer og/eller mineraler til børn. Vælg så vidt muligt tilskud med mindre end 100 % af referenceindtaget (RI*) for A-vitamin (retinol) og zink samt jern i tilskud til børn.

Hvis du overvejer at give dit barn vitamin- og mineraltilskud med mere end 100 % RI for børn, er det en god idé at snakke med egen læge først. Husk i øvrigt på, at dit barn får dækket størstedelen af sit daglige behov for vitaminer og mineraler ved indtag af en normal sund og varieret kost.

Fødevarestyrelsen anbefaler, at børn og voksne som udgangspunkt får dækket deres behov for næringsstoffer gennem en sund og varieret kost.

Andre kosttilskud

Hvis du overvejer at give dit barn andre kosttilskud end vitaminpiller, kan det tilsvarende være en god idé at tale med din læge først.

Fødevarestyrelsen tilråder, at du altid taler med din læge, hvis du overvejer at give dit barn kosttilskud, fordi det har symptomer på sygdom. Det kan fx være ondt i ører eller mave (kolik), som kan skyldes sygdomme, der kræver behandling med lægeordineret medicin eller anden behandling af lægen.

Symptomer som allergi kan også i nogle tilfælde skyldes indholdsstoffer i et kosttilskud. Fødevarestyrelsen råder derfor også til, at du kontakter lægen, hvis dit barn har symptomer som allergi eller andet, som du mener, kan skyldes bivirkninger fra et kosttilskud.

Hvis dit barn får kosttilskud samtidig med medicin, skal du være klar over, at der i nogle tilfælde kan være risiko for, at medicinen og kosttilskuddet påvirker hinanden, så virkningen af medicinen ændres.

Alle kosttilskud skal registreres af Fødevarestyrelsen

Du har den størst mulige sikkerhed for at købe lovlige og sikre produkter, hvis du køber produkter, der er registreret i Fødevarestyrelsens database over anmeldte kosttilskud.

Kosttilskud fra udlandet

Hvis du køber kosttilskud i udlandet eller på udenlandske hjemmesider, er det en god idé at undersøge, om der er tale om produkter, der er identiske eller sammenlignelige med produkter, der findes på det danske marked. Hvis du køber produkter, der ikke findes på det danske marked, eller som ikke er sammenlignelige med produkter på det danske marked, skal du selv skaffe dig viden om sikkerheden.

MENU