Gå til hovedindholdet

Hvad er et kosttilskud?

De fleste forbrugere kender kosttilskud som vitamin- og mineralpiller, men kosttilskud er også andre typer af produkter, der indeholder en bred vifte af mere eller mindre kendte stoffer eller fødevareingredienser. Det kan fx være:

  • Omega 3-fedtsyrer i fiskeolieprodukter.
  • Forskellige planter eller urter.
  • Andre ingredienser eller stoffer, der er udvundet af planter (vegetabilske), af ingredienser fra dyr (animalske) eller andet (mineralske).

Et kosttilskud skal påvirke kroppen

Et kosttilskud, der ikke har noget virkning, må ikke sælges som kosttilskud. Kosttilskud skal derfor indeholde vitaminer og/eller mineraler og/eller andre stoffer eller ingredienser i en mængde, der er tilstrækkelig til at påvirke kroppen ernæringsmæssigt og/eller fysiologisk.

Indhold af vitaminer og mineraler

Fødevarestyrelsen har lavet en oversigt over, hvor meget vitamin eller mineral dit kosttilskud maksimalt bør indeholde. De vejledende værdier er sat ud fra en øvre sikker grænse for indtaget af vitaminer og mineraler fratrukket indtaget fra en almindelig kost. Du finder værdierne i kosttilskudsvejledningen.

Du kan i butikker og på internettet købe kosttilskud med et højere indhold af vitaminer og mineraler, end det Fødevarestyrelsen vejleder om. Imidlertid opfordrer Fødevarestyrelsen til, at du vælger andre kosttilskud, der har et indhold som er lig med eller under de vejledende, maksimale værdier. 

Hvilke kilder til vitaminer og mineraler må man bruge?

Der er regler for, hvilke kilder til vitaminer og mineraler man må bruge i kosttilskud. Du kan se hvilke kilder til vitaminer og mineraler, der er tilladt til brug i kosttilskud i kosttilskudsdirektivets bilag 2. Se link nedenfor.

Andre stoffer der bruges i kosttilskud

Andre stoffer, der har en ernæringsmæssig eller fysiologisk virkning, kan fx være aminosyrer, rene stoffer som koffein eller inositol eller fedtstoffer. Kosttilskud kan også bestå af koncentrater eller udtræk fra ingredienser, som fx planteekstrakter, med indhold af aktive stoffer, som påvirker ernæringsmæssigt eller fysiologisk. Dette kunne fx være hyben, der har et højt indhold af C-vitamin.

Kosttilskud må gerne tilsættes teknologiske tilsætningsstoffer som fx smagsstoffer eller konserveringsmidler, hvis de er godkendt til brug i kosttilskud.

Kosttilskud må ikke være sundhedsskadelige

De fleste stoffer og ingredienser kan som udgangspunkt anvendes i kosttilskud. Dog er det en forudsætning, at produktet har en ernæringsmæssig eller fysiologisk virkning og ikke er sundhedsskadeligt.

Kosttilskud må ikke indeholde lægemiddelstoffer

Kosttilskud må ikke indeholde lægemiddelstoffer, stoffer der er omfattet af dopingloven eller euforiserende stoffer.

Hvordan adskiller kosttilskud sig fra lægemidler og naturlægemidler?

Kosttilskud skal ligesom de fleste lægemidler altid markedsføres i mindre afmålte doser fx i form af piller, kapsler, væsker eller på pulverform. Det kan derfor være svært at skelne mellem kosttilskud, lægemidler og naturlægemidler. Kosttilskud er fødevarer, som hører under fødevarelovgivningen, mens lægemidler, herunder også naturlægemidler, hører under lægemiddellovgivningen.

Hvis du er i tvivl om, hvorvidt et produkt er et kosttilskud eller et lægemiddel, er det altid en god idé at læse på produktets etiket. Kosttilskud skal altid være mærket 'Kosttilskud' og en angivelse af den anbefalede daglige dosis.

Naturlægemidler skal på emballagen altid være forsynet med angivelsen 'Naturlægemiddel'. Herudover skal alle lægemidler og naturlægemidler normalt være forsynet med en indlægsseddel. Dette krav gælder ikke for kosttilskud.

Et lægemiddel er ifølge lægemiddellovens § 2 ethvert produkt der

  • Præsenteres som et egnet middel til behandling eller forebyggelse af sygdomme hos mennesker eller dyr.
  • Kan anvendes i eller gives til mennesker eller dyr enten for at genoprette, ændre eller påvirke fysiologiske funktioner ved at udøve en farmakologisk, immunologisk eller metabolisk virkning eller for at stille en medicinsk diagnose.
MENU