Gå til hovedindholdet

Sportsprodukter

Sportsprodukter er fødevarer, der er beregnet til at blive indtaget i forbindelse med stærkt krævende muskelarbejde, især for sportsfolk.

Ifølge en ekspertkomité i EU har de fleste sportsfolk ikke brug for særlige sportsprodukter. De får derimod dækket deres behov for næringsstoffer ved at spise en almindelig og varieret kost. Enkelte produkter kan dog være relevante for visse sportsudøvere. Det kan fx være:

  • Kulhydratrige produkter
  • Kulhydrat-elektrolytdrikke
  • Proteinprodukter
  • Creatinprodukter.

Kulhydratrige produkter

Kulhydrat er musklernes foretrukne energikilde, og der er en klar sammenhæng mellem mængden af kulhydrat i kosten og ens fysiske ydeevne. Kulhydratrige produkter bruges derfor af sportsfolk til at opbygge og vedligeholde musklernes glykogendepoter, energilageret.

Produkterne kan være relevante i situationer, hvor man har brug for ekstra energi, men ikke kan indtage almindelige fødevarer. Det er eksempelvis under længerevarende træning på over 1 times varighed. De kan desuden være relevante for sportsudøvere, der har brug for at restituere hurtigt, altså under 24 timer, og derfor ikke kan nå at få tilstrækkeligt med kulhydrat via den almindelige kost.

Kulhydrat-elektrolytdrikke

Produkter, der indeholder kulhydrat og natrium (elektrolyt), kan være relevante at drikke under længerevarende træning for at tilføre kroppen ekstra energi og undgå dehydrering.

Proteinprodukter

Protein er blandt andet nødvendigt for at opbygge og vedligeholde kroppens muskler, men det er en myte at sportsudøvere har behov for et ekstra stort tilskud af proteiner eller aminosyrer. Det er  heller ikke er blevet bevist, at ekstra tilskud med protein skulle være præstationsfremmende.

Produkterne er primært relevante for sportsfolk, der dyrker udholdenhedstræning, da de har et større behov for protein end andre. Eftersom disse personer sandsynligvis spiser større mængder mad, end personer der ikke træner, bliver dette behov i de fleste tilfælde dækket via den almindelige kost. For småtspisende eller vegetarer og veganere, der træner meget, kan et proteintilskud overvejes.

Creatinprodukter

Creatin findes naturligt i musklerne i form af creatinfosfat – et stof der bruges som energiforsyning i musklerne ved intenst arbejde af få sekunders varighed. Creatinprodukter bruges derfor af sportsudøvere til at tilføre musklerne ekstra energi, således at man kortvarigt er i stand til at yde et mere eksplosivt arbejde.

Hvis man blot træner for at holde sig almindeligt i form, er der ikke behov for at spise creatin. For eliteidrætsudøvere, der træner kompromisløst og har optimeret alle de primære ting såsom kost og restitution, kan creatin være det, der giver de sidste marginale forbedringer.

Den anbefalede daglige dosis creatin for sportsudøvere, der udfører korte, dynamiske discipliner som eksempelvis intensiv styrketræning, er på mellem 2-3 gram om dagen.

Det skal bemærkes, at ikke alle vil have effekt af at spise creatin. Hos nogle personer er depoterne fra naturens side optimerede. Koncentrationen af creatinfosfat kan ikke blive højere end et vist niveau, og hvis man naturligt har dette niveau i sine depoter, kan der ikke være mere creatin i muskelcellerne.

Får jeg større muskler af at spise protein eller creatin?

Tilskud af protein og creatin giver ikke i sig selv større muskler. I forbindelse med styrketræning har kroppen brug for protein til at opbygge og udvikle musklerne. Samtidig kan nogle sportsudøvere få tilført ekstra energi til deres muskler via creatin. De fleste, der styrketræner, får dog dækket deres behov for protein og creatin gennem den almindelige kost.

Sportsprodukter via udenlandske hjemmesider

Fødevarestyrelsen opfordrer personer, der køber sportsprodukter via udenlandske hjemmesider, til at være forsigtige med, hvad de køber. Sådanne hjemmesider er ikke underlagt de danske myndigheders kontrol, hvorfor man som forbruger ikke kan stole på sikkerheden og kvaliteten af produkterne.

Sportsprodukter købt i Danmark

Sportsprodukter, der sælges i Danmark, bliver godkendt og kontrolleret af Fødevarestyrelsen. Det anbefales derfor at købe sportsprodukter markedsført i Danmark, hvis man vil kunne stole på produkternes kvalitet og sikkerhed.

Kan det være farligt at indtage sportsprodukter?

Sportsprodukter, der sælges lovligt i Danmark, er ikke farlige at indtage.

MENU