Gå til hovedindholdet

Løb

Løb er en lettilgængelig motionsform, der kan dyrkes af de fleste og alle steder. Løb eller jogging omfatter løb i mange hastigheder og både udendørs eller indendørs på løbebånd.

Energiforbrug og intensitet

Løb kan betegnes som fysisk aktivitet af høj intensitet, hvor pulsen kommer relativt højt op, du bliver forpustet og kan kun tale i kortere sætninger. Løb styrker derved kredsløbet, musklerne og knoglerne og forbedrer konditionen.

Du kan påvirke intensiteten ved løb ved at løbe stærkere eller længere. Du kan også øge intensiteten i kortere intervaller ved at sætte farten op eller løbe på bakker. På denne måde forbedres konditionen endnu mere.

Kom i gang

Løbetræning kræver primært et par gode løbesko. Det kan godt betale sig at købe nogle gode sko. Flere butikker tilbyder såkaldte løbestilsanalyser, hvor du prøver skoene på et løbebånd. Derved kan du finde de løbesko, der passer bedst til dine fødder og din løbestil. Gode løbesko er vigtigt, hvis man vil undgå skader i længden.

Du kan løbe alle steder; i byen, i parker, i skoven og langs stranden. Nogle foretrækker at løbe på asfalt, andre på grus eller græs. På nettet er der flere steder mulighed for at opmåle sin løberute, og mange kommuner har også afmærkede ruter.

Anderledes løb

Snør løbeskoene og løb ud af døren. Så simpelt kan det være, men hvis det ikke lige tiltrækker dig, så kan du måske overveje:

Løbeklubber

Mange steder findes der løbeklubber, der mødes på et bestemt sted og tidspunkt flere gange om ugen og løber længere eller kortere ruter med forskelligt tempo.

Motionsløb

Over hele landet og året rundt afholdes motionsløb af forskellig længde. En tilmelding til et løb kan være god motivation til at få snøret løbeskoene og komme ud af døren.

Orienteringsløb

På et orienteringsløb eller o-løb gælder det om, ved hjælp af et kort, at finde en række poster i skoven. I mange skove er der opsat faste o-løbsruter, som frit kan benyttes året rundt.

Løb på løbebånd

I mange træningscentre findes løbebånd, hvor man kan løbe indendørs uanset vejret. På løbebåndet kan man indstille hastighed og gradient og dermed intensiteten. Nogle fitnesscentre har også løbehold, hvor der løbes på løbebånd til musik og under vejledning fra en træner.

Tag løbeskoene med på ferie

Hvad enten ferien går til et andet sted i Danmark eller udlandet, giver løbeskoene en anderledes mulighed for at opleve feriestedet. Byens kringlede gyder, den mennesketomme strand i morgenlys eller aftenstemning i parken – mulighederne er mange.

MENU