Gå til hovedindholdet

Gåture

De fleste voksne danskere bruger gang som motionsform én eller flere gange i løbet af ugen. Gå- eller vandreture er populære både blandt mænd og kvinder og populariteten stiger med alderen.

Energiforbrug og intensitet

Gåture betegnes normalt som fysisk aktivitet af moderat intensitet. Det er altså en aktivitet, hvor pulsen og vejrtrækningen øges, men hvor du stadig kan føre en samtale imens. Energiforbruget ved gang kan øges ved at sætte tempoet op, gå på trapper eller bakker, eller ved at bruge armene mens du går.

Gåture vil typisk ikke forbedre konditionen mærkbart, men da gåture til gengæld ofte varer længere tid end hårdere motionsformer, bidrager de til et øget energiforbrug, hvilket er en fordel i forbindelse med vægttab. Desuden er gåture en skånsom motionsform og derfor særligt velegnet til ældre, gravide og overvægtige.

Kom i gang

Populariteten af gåture skyldes blandt andet, at det er en simpel og lettilgængelig motionsform. Du behøver hverken at skifte tøj eller investere i dyrt udstyr for at komme i gang. Et par sko, du går godt i, og overtøj efter vejret er alt, der skal til.

Tidsmæssigt kan gåture tænkes ind mange steder i hverdagen. Det kan være en lille gåtur i frokostpausen, en tur i skoven med hele familien, luftning af hunden eller som alternativ til en cafétur med veninderne.

Anderledes gåture

Der er mange måder, hvorpå man kan gøre gåturen mere spændende eller anderledes.

  • Stavgang eller power-walking er eksempler, der giver gåturen et fokus på øget forbrænding og motion.
  • Der findes mange gå-klubber rundt om i landet, der mødes én eller flere gange om ugen og går ture af varierende længde og hastighed.
  • De fleste skove har markerede vandrestier, der ofte leder forbi særligt naturskønne steder.
  • I flere skove er der opsat permanente orienteringsløb, der kan bruges som udgangspunkt for en gåtur for hele familien.
  • Geocaching: Ved hjælp af en GPS finder man små skatte rundt omkring i de danske skove.
  • I mange byer er der markerede stier og ruter, der går forbi lokale seværdigheder.
MENU