Gå til hovedindholdet

Fitness

Andelen af voksne danskere, der dyrker fitness som motionsform, er steget de seneste år.

Fitness omfatter blandt andet styrketræning, aerobic og spinning, og dyrkes for det meste i et træningscenter, men kan også foregå hjemme i stuen eller måske endda i en park.

Energiforbrug og intensitet

Fitness omfatter flere motionsformer, men fælles for de fleste er, at de tilhører gruppen af motionsformer med høj intensitet. Høj intensitet betyder, at din puls og vejrtrækning øges væsentligt, og at du kun kan tale i kortere sætninger.

Ved aktivitet af høj intensitet forbedres konditionen, idet både vejrtrækning og kredsløb udfordres. Desuden øges forbrændingen og knoglerne styrkes.

Kom i gang

Hvis du gerne vil i gang med at dyrke fitness, kan du ofte få en gratis prøvetime i dit lokale fitnesscenter. Foruden de store kæder af fitnesscentre findes der i mange idrætshaller og på arbejdspladser motionsrum og fitnessklubber, man kan melde sig ind i. Desuden udbyder mange aftenskoler aerobic- og fitnesshold, og rundt omkring i landet findes en række fitnessforeninger. Du kan også købe en fitness-dvd og træne hjemme på stuegulvet.

De fleste former for fitness kræver ikke andet udstyr end et par træningssko og behageligt tøj, som du kan bevæge dig.

Anderledes fitness

Fitness behøver ikke at være en aerobictime i et lokale med spejle på alle vægge.

Træningspavilloner

Mange steder i landet er der opsat såkaldte træningspavilloner, hvor man kan styrketræne med simple redskaber – gratis og ude i naturen. Pavillonerne er ofte opstillet i forbindelse med løberuter eller idrætsanlæg.

Crossfitt

En relativt ny motionsform i Danmark. Crossfitt består af forskellige styrke- og konditionsøvelser, der gentages et vist antal gange. Intensiteten er relativt høj og programmerne ofte ret korte (5-20 min.).

Mange fitnesscentre og aftenskoler tilbyder en række forskellige typer hold. Foruden aerobic, spinning og styrketræning omfatter de forskellige former for dans, hold for gravide og ældre, baby-hold og slankehold.

MENU