Gå til hovedindholdet

Vegansk og vegetarisk mad til små børn

Vegansk mad til spædbørn og småbørn kan ikke anbefales, idet det kan være meget vanskeligt, at opfylde barnets ernæringsbehov de første leveår. Vegansk mad er mad, der slet ikke indeholder æg, mælkeprodukter eller anden mad, der stammer fra dyr.

Vegetarisk mad, der kun udelukker kød og fisk, er derimod ikke problematisk for spædbørn og småbørn, hvis maden ellers er varieret og indeholder tilstrækkeligt med jern fra bønner, linser og lignende jernrige produkter. Mælken og den første mad er den samme for vegetarer som for andre børn. Senere kan vegetarmaden suppleres med linser, bønner, forskellige vegetarpostejer og æg i stedet for kød og fisk. Der gælder de samme anbefalinger for fedtstof og vitaminer som for andre børn.

For børn, som fortsat ammes i overgangsperioden og som ikke får modermælkserstatning eller anden jernberiget kost, kan det være relevant at supplere med jerntilskud i perioden 6-12 måneder. Et tilskud på 8 mg jern pr. dag er passende.

Sojabaseret modermælkserstatning

Modermælk er den bedste ernæring til spædbørn. Næsten alle kvinder er i stand til at amme, men der kan være forskellige grunde til, at nogle ikke ønsker det eller ikke kan.

Hvis barnet ikke får modermælk, skal barnet have modermælkserstatning. Modermælkserstatninger indeholder alle de næringsstoffer barnet har behov for, og produkterne er sammensat sådan, at de er ernæringsmæssigt optimale for barnet og ligner modermælk mest muligt.

Forældre, der ikke ønsker at give deres barn en modermælkserstatning baseret på protein af animalsk oprindelse, kan vælge at bruge en modermælkserstatning baseret på sojaprotein (sojaproteinisolater). Dette produkt er det eneste tilstrækkelige alternativ, der er til modermælkserstatninger baseret på mælkeprotein. Fødevarestyrelsen er ikke bekendt med, om produktet kan købes i Danmark.

Den sojabaserede modermælkserstatning kan også være et alternativ til mælk for små børn over 1 år.

Brug ikke sojadrik, risdrik, havredrik og mandeldrik som alternativ til modermælkserstatning eller komælk 

Sojadrik, risdrik, havredrik og mandeldrik har intet med mælk at gøre og kan hverken anvendes som modermælkserstatning eller som fuldgyldige alternativer til komælk.

Eksempel på varieret vegetarisk mad (barn, 1-3 år)

Her kan du se et eksempel på, hvordan varieret vegetarisk mad kan se ud til et barn på 1-3 år.

Vegetarisk mad, barn 1-3 år

MENU