Gå til hovedindholdet

Vand og andre drikkevarer

Koldt vand er det bedste, børn og voksne kan slukke tørsten med, og det er helt afgørende for ens velbefindende at få nok at drikke.

Vand fra den kolde hane

Barnet kan tilbydes vand fra den kolde hane af en kop, når det begynder på skemad. Indtil barnet er 4 måneder skal vandet koges først. Før 6-måneders alderen vil der kun være tale om små mængder vand for at lære barnet at drikke af kop. Senere gives vand at drikke i løbet af dagen og lidt til måltiderne. Barnet har en meget fin regulering af sult og tørst, som man må stole på.

Vandet skal være fra den kolde hane, fordi der er større risiko for, at vandet fra den varme hane indeholder uønskede stoffer.

Saft og juice

Lær barnet at det er dejligt at drikke vand og vent så længe som muligt med at give saft og juice. Hvis der gives saft eller juice, bør det fortyndes med vand og højst gives engang imellem og kun som små smagsprøver. Det gælder også i 1 til 3-års alderen. Juice og saftevand indeholder ligeså meget sukker som sodavand. Læskedrikke vil let optage pladsen for den egentlige mad, og barnet får hurtigt for meget sukker.

Saft, juice og andre søde drikke i sutteflasken må frarådes på grund af risikoen for at få huller i tænderne. Det er en god idé kun at bruge sutteflasken til modermælkserstatning eller udmalket modermælk.

Pjecer og rapporter

Mad til spædbørn og småbørn – fra skemad til familiemad, Sundhedsstyrelsen og Fødevarestyrelsen

Bestil bogen 'Mad til spædbørn og småbørn – fra skemad til familiemad', Sundhedsoplysning.dk

MENU