Gå til hovedindholdet

D-vitamin og jern

Det anbefales, at spædbørns mad suppleres med D-vitamin. Det fås som vitamintilskud. Det er en god idé at gøre det til en vane at give tilskuddet ved et bestemt måltid hver dag.

D-vitamin – hvor meget? 

Tilskud af D-vitamindråber

Alle børn fra 2 uger til 2 år bør få 10 μg D-vitamin dagligt. Børn, der har mørk hud, og/eller børn, som går klædt, så kroppen for det meste er tildækket med lange ærmer, lange bukser, kjoler eller tørklæder om sommeren, bør fortsætte med tilskuddet gennem hele barndommen.

Hvis dit barn er for tidligt født, gælder der andre anbefalinger. Spørg din læge eller sundhedsplejerske.

D-vitamin

I de to første leveår er der en risiko for, at børn ikke får D-vitamin nok, idet spædbørn ikke anbefales at være i direkte sol, og fordi børn op til 2 år skal beskyttes særligt mod direkte sol på kroppen.

Samtidig indeholder modermælk ikke tilstrækkeligt D-vitamin til at dække barnets behov. Ved at følge anbefalingen om et dagligt tilskud med 10 μg D-vitamin kan man med sikkerhed forebygge engelsk syge og bløde knogler. Tilskuddet gives i form af D-vitamindråber, direkte i munden eller på en ske sammen med lidt modermælk.

Børn må tidligst få D-vitamin i tabletform fra de er 1 ½ år.

Nogle forældre oplever, at deres børn får maveproblemer m.m. i forbindelse med indtag af D-vitamindråber. Fødevarestyrelsen vurderer, at det ikke er sandsynligt, at maveproblemer skyldes et indtag af vitamin D-dråber svarende til den anbefalede daglige dosis. Fødevarestyrelsen anbefaler, at man taler med sundhedsplejersken eller lægen, hvis man oplever maveproblemer hos sit barn. Man bør kun stoppe med D-vitamindråberne, hvis det sker på anbefaling fra sundhedsplejerske eller læge. Alternativt kan man prøve at skifte til et andet mærke. Børn, der er født for tidligt, har behov for jerntilskud.

Jern

Fra 6-måneders alderen skal overgangskosten være jernholdig og blandt andet indeholde kød og fisk ved de fleste måltider samt gerne lidt frugt, idet dette fremmer jernoptagelsen.

Små børn, der drikker mere end 1/2 liter mælk om dagen, kan risikere af få jernmangel. De drikker sig mætte i mælk og får derfor for ensidig jernfattig kost. Jernmangel kan forebygges ved at give barnet varieret mad, der er rig på jern, fx kød, fisk, brød, gryn og grønne grønsager, og ved ikke at give barnet mere mælk end anbefalet.

Pjecer og rapporter

Mad til spædbørn og småbørn – fra skemad til familiemad, Sundhedsstyrelsen og Fødevarestyrelsen

Bestil bogen 'Mad til spædbørn og småbørn – fra skemad til familiemad', Sundhedsoplysning.dk

MENU