Gå til hovedindholdet

Overvægt i familien

Fedme er et stigende problem blandt danske børn som det også er for voksne, og der er ingen tvivl om, at fedmeudviklingen især er gået hurtigt i de seneste 10 år.

Hovedparten af de voksne som i dag er fede, var ikke fede som børn, men det billede vil ændre sig i fremtiden. I dag står børn i kø for at komme på julemærkehjem og tabe sig.

Overvægt kan komme til udtryk på forskellige måder i forskellige familier.

Overvægtige børn og overvægtige forældre

Overvægtige børn ses tit i familier, hvor forældrene også er overvægtige. Er alle i familien overvægtige, bør hele familien se på, hvordan måltidsmønstrene kan ændres, og hvordan fysisk aktivitet kan komme til at fylde mere i hverdagen.

Overvægtige børn, men normalvægtige forældre

Hvis børnene er overvægtige, mens forældrene ikke er det, kan det fx skyldes, at forældrene ikke tænker så meget over at servere sund mad i passende mængder, og/eller har fysisk krævende arbejde. Måske føler forældrene, at de kan spise, hvad de vil, uden at tage på. Det behøver dog ikke at være tilfældet for barnet eller børnene.
Her er det en god idé, at de voksne i familien er rollemodeller, og skaber rammer for børnene, så børnene præsenteres for sunde vaner i hverdagen med sund mad og daglig motion.

Mor og far er overvægtige, men børnene er ikke

Når mor og far er overvægtige, mens børnene ikke er, så er det vigtigt, at børnene ikke bliver en del af en eventuel slankekur, men at de spiser efter anbefalingerne, og dyrker motion hver dag.

Inaktive forældre har sværere ved at få deres børn til at dyrke motion

Overvej hvilke aktiviteter familien kan lave sammen for at få mere fysisk aktivitet ind i hverdagen. I kan afprøve forskellige sportsgrene i fx sportsklubber og foreninger, som kan give børn og voksne lyst til at bevæge sig mere. Aktiv transport som cykelture eller gåture i stedet for bilen er også en måde at få mere aktivitet ind i hverdagen.

Har I brug for hjælp?

Du kan finde hjælp hos:

  • Din praktiserende læge
  • Diætist/klinisk diætist
  • Dit lokale sundhedscenter
  • Støtte via netværk som fx Adipositasforeningen
  • Sundhedsplejersken, hvis du har børn
  • Evt. psykolog.
MENU