Gå til hovedindholdet

Vegetarer

En vegetar er en person, der afstår fra at spise kød, fjerkræ, fisk, havdyr og produkter heraf. Der er flere former for vegetarer:

Lakto-ovo-vegetar

Det er mest almindeligt, at vegetarer spiser både æg og mælk. De kaldes lakto-ovo-vegetarer. Nogle spiser kun mælkeprodukter og kaldes lakto-vegetarer, mens andre er veganere, som hverken spiser æg eller mælkeprodukter.

Veganer

Veganere spiser sædvanligvis heller ikke honning og bruger i det hele taget ikke produkter fra dyr, som fx læder, silke, uld, lanolin og gelatine. Kost-veganere spiser en vegansk kost, men afstår ikke nødvendigvis fra at bruge læder og silke og andre produkter fra dyr.

Semi-vegetar

Semi-vegetarer er personer, der spiser mindre kød end gennemsnittet. En semi-vegetar er dermed ikke vegetar.

Pesco-vegetar

Pesco-vegetarer spiser fisk og fiskeprodukter og er derfor ikke egentlige vegetarer. Ordet pseudo-vegetarer bruges ofte af vegetarer til at beskrive semi-vegetarer og pesco-vegetarer.

Det kan sagtens lade sig gøre at sammensætte en vegetarkost, som sikrer, at du får de nødvendige vitaminer, mineraler og proteiner. Men vegetarkost er ikke automatisk sund mad. Vegetarer bør lige som alle andre spare på fedt og sukker og sørge for at spise varieret.

Hvorfor vegetar?

Der er mange forskellige årsager til, at mennesker vælger at være vegetarer. De hyppigste er:

  • Etiske, fx hensyn til dyrs ret til at leve.
  • Religiøse.
  • Sundhedsfordele.
  • Hensyn til miljø og økologi.
  • Hensyn til fordelingen af fødevarer i verden.
MENU