Gå til hovedindholdet

Sikkerhed ved elever i køkkenet

Når eleverne er med i køkkenet, skal sikkerheden være i orden. Skolen skal sikre, at der er de nødvendige ressourcer til rådighed i køkkenet, ligegyldigt om det er elever fra de yngre eller ældste klassetrin, der er med. Det kræver mere arbejde og koordinering af det voksne personale i køkkenet og på skolen generelt.

Brug følgende tjekliste

  • Køkken og udstyr skal indrettes, så det er hensigtsmæssigt for eleverne at deltage.
  • Køkkenet skal registreres hos en af Fødevarestyrelsens fødevareafdelinger, hvis der foregår mere end lejlighedsvis pædagogisk aktivitet.
  • Skabe og skuffer, som indeholder skarpe knive, skal sikres.
  • Anbring husholdningskemikalier og plastikposer uden for rækkevidde.
  • Afskærm ovne og kogeplader, hvor det er nødvendigt.
  • Placér køkkenmaskiner bagerst på bordene.
  • Fjern løsthængende ledninger fra kaffemaskiner, elkedler og lignende.

Børn og unge kan godt håndtere en skarp kniv, og de skal lære at være forsigtige. Vær dog opmærksom på, at I ikke lader elever under 18 år betjene skærende maskiner som fx pålægsmaskiner.

Nogle vil foretrække, at de mindste børn ikke er i nærheden af store køkkenmaskiner, varme ovne, gryder i kog og sprøjtende pander, og at de ikke rører ved råt kød og rå æg – andre mener, at det kan de sagtens.

Find ud af, hvad I vil tillade, og prioriter at der er opsyn, når der er børn og unge i køkkenet. Så sørger I for, at sikkerheden er i top, og at det bliver en god oplevelse for elever såvel som personale.

MENU