Gå til hovedindholdet

Hygiejnekrav til eleverne

Hvis eleverne er en del af madlavningen, er der en række hygiejnekrav, som skal opfyldes. Elever kan inddrages i madlavningen under forudsætning af, at:

  • Inddragelsen af eleverne skønnes hygiejnisk forsvarlig i det konkrete tilfælde. Blandt andet skal der være så meget plads i køkkenet, at man kan holde råvarer og tilberedt mad adskilt, selv om der er mange om at lave maden. 
  • Der er personale tilstede under tilberedningen, som kan hjælpe og guide eleverne tilstrækkeligt i forhold til hygiejne. 
  • Personalet sikrer, at maden fremstilles på en hygiejnisk forsvarlig måde. 
  • Eleverne opfylder de samme krav til personlig hygiejne som  personalet.
  • Madlavningen har et pædagogisk formål.

Det er vigtigt, at eleverne lærer:

  • At vaske hænder grundigt:
    • før madlavningen 
    • imellem urene og rene processer
    • efter toiletbesøg
    • efter nysen og hosten.
  • At næse- og hårpilleri ikke foregår under madlavning.
  • At rå æg, kød og fisk kræver ekstra opmærksomhed.
  • At forklæder er praktiske.

I nogle tilfælde kan det være nødvendigt, at eleverne kun får opgaver, der indebærer en begrænset hygiejnisk risiko fx at skære brød, frugt eller grønsager.

MENU