Gå til hovedindholdet

Hygiejneregler i dagplejehjem

Et dagplejehjem er ikke omfattet af fødevarelovgivningen, da det vurderes at høre med til privatsfæren. Selvom fødevarelovgivningen ikke omfatter dagplejehjemmet, skal håndteringen af fødevarer naturligvis foregå på hygiejnisk, forsvarlig vis.

Du kan læse mere om madlavning i privatsfæren på Fødevarestyrelsens hjemmeside. Her kan du i øvrigt få flere råd om hygiejnisk håndtering af fødevarerne i køkkenet. Se links nedenfor.

Madhygiejne i børnehøjde

Lad gerne børnene være med, når du laver mad. Opgaverne skal selvfølgelig være alderssvarende. Rensning og udskæring af frugt og grønt samt bagning er gode samarbejdsopgaver og udviklende for børnenes motorik. Børnene kan også være med til at blande ingredienser sammen.

Børnene skal instrueres i og hjælpes til at gøre køkkenarbejdet på en hygiejnisk forsvarlig måde. Børnene skal lære at vaske hænder grundigt:

  • Før madlavningen.
  • Imellem ‘rene’ og ‘urene’ processer.
  • Efter toiletbesøg.
  • Efter nysen og hosten.
  • Og i øvrigt meget hyppigt.

Børnene skal også lære:

  • At man ikke putter fingrene i mund, næse eller hår, mens man er i køkkenet.
  • At man holder råvarer adskilt, fx råt kød og æg fra tilberedt mad.
  • At man ikke smager på fx råt kød, dej og lignende.
  • At man har arbejdstøj på i køkkenet, som fx forklæde eller T-shirt.

Genopvarmning af familiens aftensmad

En nem og god måde at forberede næste dags dagplejefrokost er at fremstille en ekstra portion af familiens aftensmad og tage den fra inden serveringen. Det er vigtigt at få kølet maden hurtigt ned og holde den kold.

Ved genopvarmning er det vigtigt at få retten varmet tilstrækkeligt igennem. Både en hurtig nedkøling og en effektiv genopvarmning hæmmer bakterievæksten. Det er en god idé at bruge et indstikstermometer, så du hurtigt kan tjekke, om maden varmes nok op og køles hurtigt nok ned. Dette gælder især ved fx fjerkræ og farsretter, supper, saucer og risengrød, hvor der er øget risiko for bakterievækst.

Huskeregler

  • Opvarm maden til 75 grader i centrum.
  • Nedkøl maden hurtigt til maks. 5 grader. Tjek jævnligt, at der er under 5 grader på alle hylder i  køleskabet. Et termometer i køleskabet er en god ide.
  • Lunken mad med temperaturer mellem 5 til 65 grader opformerer hurtigt bakterier.
  • Undgå at sprede bakterier ved at adskille råt kød fra rå grønsager og færdigtilberedt mad. Det gælder også i køleskabet.
  • Rå æg tørres op med papir eller klud ved spild på køkkenbordet. Gør rent på køkkenbordet og smid kluden til vask bagefter. Vask omhyggeligt hænder efter kontakten.
  • Skærebrætter udskiftes, når du skifter arbejdsgang fra fx grønsager til kød. Skold skærebrætter, hvis der har været fjerkræ, rå kødsaft eller jord på. Skærebrætterne tørres igennem efterfølgende.
  • Karklude udskiftes gerne flere gange dagligt, da de kan være en bakteriebomber. Karklude vaskes ved kogevask altså over 75 grader.
MENU