Gå til hovedindholdet

Gode råd når du køber ind

Planlægning af et fast basislager kan være med til at spare tid fra daglige indkøb samt redde situationer, hvor der pludselig må ændres planer, uden der er tid til at købe ind.

De fleste dagplejere kender til dage, hvor det hele kokser med trætte og pylrede børn. Det skal gå stærkt med at lave maden, men den skal stadigvæk være sund og smage godt. På sådanne dage er det nemt og hurtigt at sammensætte et måltid fra lagret i køkkenskuffen, fryseren samt køleskabet. Se oversigt nedenfor.

Køkkenskuffen
I køkkenskuffen haves et lille lager af konservesdåser og tørvarer.

Fryser
Fryseren er et fordelagtigt lager. Her har madvarerne en lang holdbarhed.

Køleskab
Køleskabet har en kortere holdbarhed på visse produkter, hold derfor øje med datomærkning samt dato for åbning af emballagen.

Fx fisk: tun, makrel, torskerogn, sardin, kippers, muslinger m.m.

Fx grønt: flåede tomat, kikærter, bønner, oliven, pesto, tørret frugt, majs m.m.

Dertil kommer tørret fuldkornspasta, ris og bulgur, havregryn, fuldkornsmel, grødris og hvedemel m.m.

Grønt- og frugtskuffen fyldes op med forskellige frosne grønsags- og frugtblandinger fx gulerødder, spinat, broccoli, blomkål, bønner, rodfrugtblandinger, ærter, majs m.m. Frossen grønt er ernæringsmæssigt på højde med det friske.

Brød er også ideelt at have på lager i fryseren. Både fuldkornsrugbrød, brød, boller, pitabrød, sandwichbrød m.m.

Fisk som laks, torsk, fladfisk og rejer er også hurtigt at tø op.

Overskud af frikadeller, fars, kyllingebryst m.m. fra familiens aftensmad som kan bruges til pålæg til dagplejebørnene. Pak resterne ind i en frysepose og noter indhold og dato.

Æg kan holde sig tre til fire uger. Se på datomærkningen.

Mælk. Holdbarhed efter åbning er ca. to til tre dage.

Plantemargarine. Se datomærkningen.

Afskåret magert pålæg kan holde sig to til fire dage, afhængig af pålæggets art, når emballagen er brudt. Skriv åbningsdato på pakken.

Ost 30+ /17+ både friskost og skæreost. Holdbarheden er tre til fire uger for skæreost. Diverse ost har en noget kortere holdbarhed.

Grønsager og frugt* som gulerødder, agurk, kål, peberfrugt holder sig bedst køligt fx i køleskab.

* Vær opmærksom på, at æbler og pærer ikke skal opbevares sammen med andre grønsager, da de afgiver ethylen, der kan gøre andre grønsager slatne og bløde

Køb ind efter mærkerne

Kig efter det grønne Nøglehulsmærke og det orange Fuldkornslogo, når du handler ind. De gør det nemmere for dig at købe sundere madvarer.

Nøglehulsmærket

Nøglehulsmærket må sidde på madvarer, der kan anbefales at indgå i et sundere og mere varieret måltid. Fødevarer med Nøglehullet lever op til et eller flere krav for indholdet af fedt, sukker, salt eller kostfibre – derfor gør Nøglehullet det nemt at vælge sundere og bruge de officielle kostråd i hverdagen.

Nøglehullet finder du på mejeriprodukter, fisk og skaldyr, kød og pålæg, brød, morgenmadsprodukter, fedtstoffer og færdigretter.

Fuldkornslogoet

Fuldkornslogoet 'Vælg fuldkorn først' må sidde på produkter, der har et højt indhold af fuldkorn. 'Vælg fuldkorn først' gør det nemt at vælge fuldkornsprodukter inden for brød og gryn samt ris, pasta og morgenmadsprodukter.

Læs mere på andre sider

Nøglehullet.dk

Fuldkorn.dk

MENU