Gå til hovedindholdet

Når børn er med i køkkenet

Der er en række betingelser, som skal opfyldes i forbindelse med hygiejnen, når man vælger at inddrage børn i madlavningen.

Børn kan inddrages i madlavningen under forudsætning af, at:

  • Der tilberedes mad til en mindre og relativt lukket personkreds, fx til børnehavens egne børn.
  • Børn og personaler, der har været syge inden for de seneste dage med fx virus, kan ikke deltage i madlavningen.
  • Inddragelsen er hygiejnisk forsvarlig i det konkrete tilfælde. Blandt andet skal der være så meget plads i køkkenet, at man kan holde ferske råvarer og spiseklar mad adskilt, selv om der er flere om at lave maden.
  • Børnene bliver instrueret i hygiejnen under tilberedning af mad.
  • Personalet sikrer, at maden fremstilles på en hygiejnisk forsvarlig måde.
  • Børnene opfylder de samme krav til personlig hygiejne som personalet.

Husk at vaske hænder

Børnene skal lære at vaske hænder grundigt:

  • Før madlavningen
  • Imellem urene og rene processer
  • Efter toiletbesøg
  • Efter nysen og hosten.

Gode huskeregler

Børnene skal også lære, at:

  • De ikke må putte fingrene i mund, næse eller hår, mens de er i køkkenet.
  • Holde råvarer adskilte, fx råt kød eller æg fra tilberedt mad.
  • De ikke må smage på fx råt kød, dej og lignende.

I nogle tilfælde kan det være nødvendigt, at børnene kun får opgaver, der indebærer en begrænset hygiejnisk risiko, fx at skære brød, kager, frugt eller grønsager.

Husk at forklæder er praktiske og smarte. En stor ren t-shirt kan også gøre det.

MENU